Paniekstoornis

is een psychische aandoening die in de DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen. Een paniekstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.

Wat is een paniekstoornis eigenlijk?

Iemand met een paniekstoornis heeft regelmatig paniekaanvallen. Tijdens een paniekaanval wordt hij of zij onverwacht overvallen door een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen.

Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Je krijgt klachten zoals hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.

Na een of meerder paniekaanvallen ben je steeds weer bezorgd over het mogelijk krijgen van nieuwe paniekaanvallen of de gevolgen hiervan. Ook kun je situaties gaan vermijden waarin je verwacht weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of onbekende situaties gaan vermijden.

behandeling panieksstoornis limburg 1
behandeling panieksstoornis limburg 2

Kenmerken van een paniekstoornis

Tijdens een angst- of paniekaanval zijn de lichamelijke klachten die het meest voorkomen:

  • hartkloppingen
  • pijn of een beklemd gevoel op de borst
  • ademnood
  • trillen
  • duizeligheid of het gevoel hebben flauw te vallen
  • zweten
  • misselijkheid
  • een doof gevoel of tintelingen in armen en/of benen
  • een gevoel van onwerkelijkheid
  • angst om de controle te verliezen
  • snel en hijgend ademen, hyperventileren
  • vrees om dood te gaan

Hoe kan een paniekstoornis ontstaan?

Een paniekstoornis ontstaat door een combinatie van verschillende factoren.

  • Familiale belasting: Wanneer je gaat kijken naar families, zie je dat angststoornissen in bepaalde families meer voorkomen. Dit heeft enerzijds te maken met erfelijkheid, anderzijds met opvoeding.
  • Life event: Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing of ontslag. Maar ook leuke dingen zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn voor een angststoornis.
  • Persoonlijke eigenschappen: Ook je persoonlijkheid speelt een rol bij het ontwikkelen van een angststoornis. Voorbeelden van dit soort eigenschappen zijn: slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan.
behandeling paniekstoornis limburg 4
behandeling paniekstoornis limburg 6

Hoe wordt een paniekstoornis gediagnosticeerd?

Wanneer je je aanmeldt bij Amatus GGZ zal je huisarts al een eerste vermoeden van de klachten aan ons doorgeven. Wij zullen vervolgens gedurende een uitgebreid intakegesprek meer inzicht creëren in je klachten. Daarnaast worden er vragenlijsten en zo nodig testen afgenomen. Na een multidisciplinair overleg zullen wij tijdens een adviesgesprek de diagnose, het behandelplan en onze adviezen met jou bespreken.

Hoe verloopt de behandeling van een paniekstoornis?

De behandeling die over het algemeen de voorkeur heeft bij paniekstoornissen is cognitieve gedragstherapie. Gedurende deze behandeling ga je met je behandelaar praten over je klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin je angst en paniek voelt en de gedachten die je daarbij hebt. Daarbij zal de behandelaar jou oefeningen meegeven. Het is in de behandeling van angst van belang om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent. Dit heet ‘exposure’ ofwel blootstelling aan jouw angst. Wij zullen gedurende de behandeling nauw betrokken zijn in het opstellen van een persoonlijk exposureplan en het monitoren hiervan.

Behandeling met medicijnen bij angststoornis

De belangrijkste medicijnen die bij angststoornissen worden voorgeschreven zijn antidepressiva. Het heeft de voorkeur te starten met een psychologische behandeling. Een groot voordeel van psychologische behandeling is dat er na het afronden van de behandeling minder kans is dat je klachten terugkomen.

behandeling paniekstoornis limburg 7

Heb je het idee dat je een paniekstoornis hebt?

Heb jij vaker last van paniekklachten? Vermijd je bepaalde situaties? Maken jouw problemen een normaal sociaal leven moeilijk of belemmeren ze je dagelijkse functioneren?

Weet dan dat er oplossingen voor jou bestaan.

Wij kunnen de diagnose stellen en je verder helpen. Onze psychologen zijn snel beschikbaar en hebben allemaal de benodigde kwalificaties.

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of bel ons gerust op.